Kleine rovers

Ze zien er schattig uit maar zijn niet te onderschatten. De kleine roofdiertjes in Kroatië.

Marterachtigen

De boommarter (Martes martes) 

Net zoals de vos is dit slanke roofdiertje verlekkerd op kippen en eieren. Ze lusten ook graag bessen en fruit. Zelfs regenwormen, kikkers en rupsen staan op het menu. Hij is de enige kleine jager die snel en lenig genoeg is om een eekhoorn de boom in te volgen en van tak tot tak te springen om hem te vangen. 

Hij heeft een donker bruine tot zwarte neus, en een mooie vacht met een gelig-rossige keelvlek die doorloopt op de poten.

Kroatië heeft een speciale band met de boommarter. Misschien wist u dat nog niet. Lees dan dit wist-je-datje eens... Kijk bij de vlag van Kroatie.

De steenmarter (Martes foina)

Het grootste verschil en herkenningspunt met zijn boomklimmende broertje zijn de kleuren en de tekening van de keelvlek. Deze knapperd heeft een eerder huidkleurige neus en een lichte keelvlek die doorloopt op de poten.

Op zijn menu staat ongeveer hetzelfde als op dat van de boommarter.

<a href="https://nl.freepik.com/vrije-photo/mooie-schattige-beukenmarter_15252966.htm#query=marter&position=15&from_view=search&track=sph&uuid=374ffcca-6f61-4f97-a161-387758edc555">Afbeelding van vladimircech</a> op Freepik

Hermelijn (Mustela erminea)

Ook dit diertje  is familie van de marter en de wezel... Het heeft het formaat van een konijn, maar dan met een langgerekt lichaam. De vacht is kastanjebruin met een mooi afgelijnde witte buik. Een zwarte staartpunt maakt het slanke rovertje compleet. Typisch gedrag van de hermelijn is het kegelen, waarbij het dier, op de achterpoten zittend, het lichaam omhoog strekt om het gebied te overzien.

Hij is te vinden van de kust tot in de bergen, in moerasgebieden en in weilanden, waar hij voornamelijk op knaagdieren zoals woelmuizen, konijnen en zelfs hazen jaagt, die een stuk groter zijn dan hijzelf. De prooidieren worden met een beet in de nek gedood.

In de winter kan de hermelijn helemaal wit worden, met uitzondering van het zwarte puntje van de staart.  

Wezel (Mustela nivalis)

Om de wezel van de hermelijn te kunnen onderscheiden, kan het helpen te weten dat de wezel het "kleinste broertje" van de familie is. Hij weegt niet meer dan 30 tot 35 gram terwijl de hermelijn ergens tussen de 100 tot 450 gram zit. Zijn staart is korter dan die van een hermelijn en heeft geen zwart puntje op de staart.                                                                                                                                          

Bovendien is de scheidingslijn tussen wit en bruin bij de wezel eerder ‘rommelig’, terwijl die bij de hermelijn mooi strak is. Hij krijgt in de winter geen witte vacht.

De bunzing (Mustela putorius)

En dan heb je de bunzing nog. Yep...alweer familie... Hij is met zo'n 65 cm een stuk groter dan zijn vrouwtje. Je vind ze vooral in bebost laagland langs een rivier of meer.

Deze felle rover voedt zich met muizen, ratten, hagedissen, kikkers, vissen, regenwormen, insecten en vogels. Zelfs een konijn dat groter is dan hijzelf, wordt tot in het hol achtervolgd.  

De Europese Das (Meles meles)

Het is een grote familie... Al zou je het op het eerste gezicht niet meteen vermoeden. De das verblijft in een "burcht" van ondergrondse tunnels. Deze worden vaak eeuwen oud, doordat ze worden doorgegeven aan de volgende generatie.

De das is een alleseter. Doordat hij eerder aan de luie kant is, eet deze nachtelijke jager - schuifelend met de neus tegen de grond - gemakzuchtig alles wat hij tegenkomt: regenwormen, slakken en kevers, maar ook eieren, paddenstoelen, vruchten en noten. 

De Indische mangoeste (Urva javanica)

Dit middelgrote roofdiertje – iets groter dan een kat – is vooral overdag actief. Daardoor is de kans reëel dat je er eentje ziet. Het heeft een dikke vacht, een lange staart en kleine oortjes. Het is geen familie van alle bovengenoemde marterachtigen, maar wel van de bekendere stokstaartjes. 

Het woordje "Indische" ervoor doet misschien al een belletje rinkelen: is dit inheems? Neen, inderdaad niet!

Wil je weten hoe deze beestjes in Kroatië, en dan vooral op de eilanden, zijn terechtgekomen?  Wist je dat mangoeste